Drożdżowe serduszka



Mówi się, że ciasto drożdżowe potrzebuje miłości, ciepła i cierpliwości, to jest prawda.  Nasze serduszka powstały własnie w takich warunkach, dlatego są delikatne i puszyste, takie jak trzeba. Niejedna kobieta chciałaby dostać takie serduszkowe bułeczki nie tylko w walentynki ale również na co dzień i być tak traktowana jak nasze ciasto. Zatem panowie do dzieła.  



Składniki:

100 g masła
250 ml mleka
480 g maki pszennej
7 g suszonych drożdży
125 g cukru
2 jajka
1 szczypta soli

Do przesianej mąki dodać drożdże, sól, cukier i całość wymieszać.
Masło rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie przestudzić i wlać do miski z mąką. Dodać jajka. Wszystko wymieszać i zagniatać ok. 5 minut mieszadłami miksera, lub ręką. Gdy masa stanie się gładka, odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąka blat i jeszcze raz krótko zagniatać.
Rozwałkować je na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawać foremkami serca i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Piec około 25 minut aż staną się rumiane. Po upieczeniu ciasteczka udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.















Komentarze

Popularne posty