Szpinakowe gofry
Gofry niby takie proste, zwyczajne. Można nimi jednak zadziwić swoich gości, zwłaszcza w wytrawnej wersji szpinakowej z dodatkiem kremowego serka i łososia. Do tego gałązka koperku i smaczna, niecodzienna przystawka gotowa.
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
2 duże jajka
garść świeżego szpinaku
80 ml oleju rzepakowego
Dodatki:
serek kanapkowy
łosoś wędzony na zimno
koperek
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) włożyć do jednej miski i miksować na średnich obrotach. Szpinak dorzucić do pozostałego mleka i blendować. Po tej czynności wymieszać szpinak z pozostałymi składnikami.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucić do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszać delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką.
Ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec ok 3-4 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Dekorować serkiem kanapkowym, odrobiną łososia i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz