Szpinakowe gofry

Gofry niby takie proste, zwyczajne. Można nimi jednak zadziwić swoich gości, zwłaszcza w wytrawnej wersji szpinakowej z dodatkiem kremowego serka i łososia. Do tego gałązka koperku i smaczna, niecodzienna przystawka gotowa. 

Składniki: 

2 szklanki mąki pszennej 
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
2 duże jajka
garść świeżego szpinaku
80 ml oleju rzepakowego

Dodatki:
serek kanapkowy
łosoś wędzony na zimno 
koperek

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) włożyć do jednej miski i miksować na średnich obrotach.  Szpinak dorzucić do pozostałego mleka i blendować. Po tej czynności wymieszać  szpinak z pozostałymi składnikami.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucić do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszać delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką.
Ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec ok 3-4 minut, aż ciasto będzie rumiane. 
Dekorować serkiem kanapkowym, odrobiną łososia i koperkiem.








Komentarze

Popularne posty