Klopsiki na ziemniaczanej zapiekance
Zapiekanka:
3/4 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki startego żółtego sera
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 łyżka oleju do wysmarowania formy
Klopsiki:
40 dag mielonego mięsa drobiowego
1 mała cebula
1 jajko
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski, rozgnieść na jednolitą masę. Dodać jajko, masło, natkę, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ją do wysmarowanej formy. Łyżką zrobić wgłębienia. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Na małej patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, lekko posolić, smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zeszkli.
Mięso przełożyć do miski, dodać zeszkloną cebulę oraz pozostałe składniki, wyrobić na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować klopsiki wielkości małej mandarynki.
Wyjąć podpieczoną zapiekankę, w zagłębienia włożyć klopsiki, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 20 minut, aż klopsiki ładnie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz