Czekoladowy Napoleon
Ciasto Napoleon to relikt minionych czasów, ale jaki pyszny relikt. Okazuje się, że smak i zapach tego ciasta przywodzi na myśl odległe lata socjalizmu, takie smaki, które są niemodne i strącane niepamięć. Czasami warto odtworzyć te potrawy i powspominać czasy słusznie minione.
Składniki:
200g margaryny
200g śmietany 18%
1łyżka kakao
1 jajko
380g mąki
szczypta soli
1/2łyżeczki sody
1/2łyżeczki soku z cytryny
4 żółtka
65g wody
380g mleka słodzonego skondensowanego
200g gorzkiej dobrej czekolady
400ml śmietany 36%
cukier wanilinowy
odrobina alkoholu
herbatniki
200g margaryny
200g śmietany 18%
1łyżka kakao
1 jajko
380g mąki
szczypta soli
1/2łyżeczki sody
1/2łyżeczki soku z cytryny
4 żółtka
65g wody
380g mleka słodzonego skondensowanego
200g gorzkiej dobrej czekolady
400ml śmietany 36%
cukier wanilinowy
odrobina alkoholu
herbatniki
Margarynę utrzeć, dodać stopniowo śmietanę, kakao. Wbić jajko, przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Na łyżeczce z soda dodać sok z cytryny i od razu dodać do ciasta. Zagnieść i podzielić na 10-12 części (ciasto będzie dość rzadkie). Włożyć do lodówki na 1h. Żółtka ubić z wodą w garnuszku, dodać skondensowane mleko i gotować. Cały czas mieszać, aby nie powstała jajecznica. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać i wystudzić. Części ciasta wałkować oddzielnie na papierze do pieczenia, podsypując mąką (20x30cm). Placki będą bardzo cienkie. Piec pojedynczo 6-7minut, w 200st. Do wcześniej ugotowanego budyniu dodać ubitą śmietanę z cukrem wanilinowym i alkohol (likier/ spirytus/ koniak). Jako spodnią warstwę ułożyć herbatniki, kolejno placki przekładać masą (3-4 łyżki na placek). Na wierzch polać roztopioną czekoladą. Pozostawić w lodówce na 2 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz