Musy jabłuszka
Monoporcje w kształcie jabłuszek przypadły nam do gustu. Po pierwsze bo się bardzo ładnie prezentują, po drugie bo dobrze smakują a po trzecie akurat takimi formami dysponujemy. Co prawda nadal się uczymy i zdajemy sobie sprawę, że nie są one doskonałe. Do tego nasza rada żeby ściśle trzymać się przepisu bo my w obawie że mus waniliowy będzie za rzadki dodaliśmy więcej żelatyny i okazało się że masa nie dokładnie wypełniła formy, bo była za gęsta.
Biszkopt:
30g mąki migdałowej
30g cukru pudru (A)
12g mąki pszennej
20g mleka
80g białka
12g cukru pudru (B)
Mus jabłkowy:
250g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
60g wody
20g cukru pudru
5g mąki ziemniaczanej
Mus waniliowy:
150g śmietany 30%
150g białej czekolady
4g żelatyny w płatkach
300g zimnej śmietany ubitej
Dodatkowo:
kilka tabliczek gorzkiej czekolady
zamsz spożywczy w sprayu
Biszkopt: wymieszać mąkę migdałową, pszenną i cukier (A). Dodać mleko, mieszać. Ubić białko z cukrem (B). Delikatnie wymieszać obie masy. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka). Wyciąć krążki o średnicy wylotu foremek.
Mus z jabłek: 175g jabłek (obranych i pokrojonych), 50g wody i 20g cukru włożyć do rondelka i gotować, aż jabłka będą miękkie. Zblendować na jednolitą masę. Mieszać mąkę z 10g wody, dodać do musu, podgrzewać mieszając. Dodać pozostałe jabłka bardzo drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny. Mus włożyć do foremek półkul o średnicy 3,5 cm. Włożyć do zamrażalnika. wykorzystałam.
Mus waniliowy: rozdrobnić białą czekoladę na mus. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zagotować 150g śmietanki z wanilią, dodać odciśniętą żelatynę, miksturę mieszać i zalewamy nią czekoladę, mieszać. Po lekkim przestygnięciu dodać do niej ubitą śmietanę.
Napełnić foremki do połowy musem waniliowym, włożyć półkule z musu, nałożyć odrobinę musu waniliowego, biszkopt i zalać musem waniliowym do pełna. Włożyć do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej zrobić szypułki jabłek.
Wyjąć jabłuszka z form i dekorować zamszem.
Komentarze
Prześlij komentarz