Cannelloni z nadzieniem orzechowo-serowym
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym. My jak zwykle przełamujemy standardy i tym razem nadzialiśmy cannelloni szpinakiem z orzechami i serem.
16 cannelloni
200 g szpinaku świeżego
2 łyżki masła
cebula
3 łyżki śmietany 30%
150 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 jaja
2 łyżki startego sera grana padano
gałka muszkatowa
sól, pieprz
Sos:
30 g masła
15 g mąki
szklanka mleka
2 żółtka
100 g sera grana padano
2 łyżki masła
Cannelloni ugotować al dente, odsączyć. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać śmietanę, zagotować, przestudzić. Orzechy lekko podsmażyć na suchej patelni, dodać do sosu, następnie dodać jaja i ser. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cannelloni napełnić farszem, układać w naczyniu do zapiekania. W naczyniu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać tak długo aż mąka zacznie się rumienić. Rozprowadzić mlekiem, mieszając gotować 10 minut na małym ogniu, rozmieszać z żółtkami i połową sera, solą i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać cannelloni, skropić masłem i posypać resztą sera. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz