Warsztaty piankowe

Zefir to rodzaj miękkiego wyrobu cukierniczego, który powstaje w wyniku ubijania przecieru owocowo-jagodowego z cukrem i białkami jajek, a następnie dodawania środka żelującego, takiego jak pektyna, karagen, agar lub żelatyna. Jest produkowany w Ukrainie.

 
Pod koniec września byłyśmy (A. Sadlak-Skrzypek i A. Pawlas) w magicznym miejscu - Szkole Artystycznej W.Kucia  na magicznym szkoleniu Zefiry - ukraińskie pianki. Szkolenie prowadziła Natalia Izbitzka - mistrzyni cukiernictwa pochodząca z Kijowa i tam pracująca w jednej z najlepszych cukierni. Niektórym z nas zefiry były znane innym nie, jednakże chciałyśmy bardzo nauczyć się je robić, aby urozmaicić naszym uczniom zajęcia, aby spróbować sporządzać coś nowego, aby poszerzać horyzonty. Całą wiedzę pozyskaną od Natalii przekazaliśmy naszym uczniom podczas Piankowych warsztatów. Uczniowie byli zadziwieni, że coś co wygląda jak beza, robi się z innych składników i co najważniejsze nie piecze się. Tajniki cukiernictwa potrafią być zaskakujące. Uczniowie bardzo pozytywnie odebrali te nieważkie chmurki i wyrazili chęć częstszego ich sporządzania na zajęciach praktycznych jak i w domu. Cieszymy się, że zarażamy naszą pasją młodsze pokolenie i przekazujemy interesującą wiedzę i umiejętności.  

Poniżej możecie zobaczyć naszych młodych cukierników przy pracy i ich gotowe wyroby. A już wkrótce posty z przepisami na nasze słodkości...
 







 






























Komentarze

Popularne posty