Truskawkowa arabeska

Truskawkowa arabeska to popisowe ciasto naszego Kuby. Robił je na wiele imprez, oraz na egzamin czeladniczy w zawodzie cukiernik. Uwierzcie, że to ciasto nie tylko wygląda ale i smakuje. Gorąco polecamy. 


Składniki: 

2 duże paczki herbatników (po 250 g)

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyzki mąki pszennej tortowej
1 szczypta soli
Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
500 ml mleka
4 czubate łyżki cukru
200 g masła (temp. pokojowa)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać  przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć płomień i podgrzewać ciągle mieszając przez około 1 minutę (budyń powinien być ciągnący się i jedwabisty). Ostudzić od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń i ubijać na wysokich obrotach.
Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć biszkopt, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.

Żelka truskawkowa:
500 g truskawek
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa

Truskawki dokładnie zmiksować (np. za pomocą blendera), zagotować z cukrem. Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa lekko zacznie tężeć, należy rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietankowy:
250 ml śmietanki (30%)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady deserowej

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone  oraz cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać, aż masa zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.










Komentarze

Popularne posty