Ciasto żółty ser
To ciasto-deser tak popularne ostatnio w Internecie chodziło za nami już od jakiegoś czasu, aż w końcu się doczekało. Składników zaledwie kilka, wykonanie dość proste, ale efekt końcowy zachwyca. Jak nam niewiele do szczęścia potrzeba.
400 gęstego jogurtu greckiego
250 pulpy z mango
2 żółte galaretki
370 ml wrzątku
Zagotować 370 ml wody. Wsypać dwa opakowania galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Dno formy i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
W osobnej misce umieścić 400 gramów gęstego, kremowego jogurtu Dodać też 250 gramów pulpy z mango (owoce wyjęte z syropu należy bardzo dokładnie zmiksować na gładko).
Do miski z jogurtem wymieszanym z pulpą wlać całkowicie przestudzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Całość mieszać dokładnie (jednak bez napowietrzania) np. przy pomocy rózgi kuchennej, by otrzymać idealnie jednolitą masę. Przelać do formy. Formę z tężejącym deserem umieścić w lodówce na minimum 6 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz