Arbuz

Dlaczego arbuz? Oczywiście widać to na pierwszy rzut oka. My naszego arbuza robiliśmy z galaretką truskawkową, ale jeśli wam się uda znaleźć taką o smaku arbuzowym to warto ja wykorzystać dla dopełnienia smaku.

Składniki:

270 g świeżego szpinaku 
2 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju 
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Szpinak zblendować na jednolitą papkę. W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia. Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Ciasto arbuz piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po wystudzeniu z ciasta odciąć górkę, nie będzie potrzebna.

Krem śmietankowy:
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
garść gorzkich drobinek czekoladowych czyli chocolate chips

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż jest to zalecane na opakowaniu, np. 350 ml. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę truskawkową. Gdzieniegdzie rozrzucić czekoladowe drobinki.










Komentarze

Popularne posty