Piankowy deser z frużeliną owocową
Ten deser może nie wygląda doskonale, ale zapewniamy Was po stokroć, że smak jest mega obłędny. Delikatna, subtelna pianka, która rozpływa się w ustach, polana frużeliną owocową. Wnętrze wypełniają zmrożone owoce, które przełamują mleczno-słodki smak. Musimy spróbować z innymi rodzajami owoców.
Składniki: forma 35x 11 cm:
Pianka malinowa:
2 galaretki malinowe+ 600 ml wody
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 g malin świeżych lub mrożonych
Frużelina:
270 g mieszanych owoców mrożonych lub świeżych (malina, jeżyna, jagoda, wiśnie)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
Formę należy szczelnie wyłożyć folią spożywczą. Najpierw rozłożyć kilka warstw folii na blacie a następnie wyłożyć nią formę. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietankę, mascarpone z cukrem pudrem ubić na sztywno. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać lekko tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej folią. W masę powkładać maliny, najlepiej mrożone wtedy szybciej masa stężeje. Można pomóc sobie długą wykałaczką. Formę z pianką włożyć do lodówki na 1-2 godz. aby stężała. Owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Odstawić do wystudzenia.
Piankę wyjąć z formy, usunąć folię, polać frużeliną.
Piankę wyjąć z formy, usunąć folię, polać frużeliną.
Komentarze
Prześlij komentarz