Nuggetsy

Wiadomo młodzież uwielbia różnego rodzaju fast foody, tak było jest i z pewnością będzie. My od czasu do czasu też robimy takie rzeczy ale w domowej wersji, bez dodatku różnych substancji chemicznych i innych ulepszaczy. Proponujemy domowe nuggetsy, do tego opiekane ziemniaczki i domowej roboty sos czosnkowy. U nas wiesz co jesz...

Składniki:

1 podwójna filet z kurczaka
50 g białego pieczywa
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki soli

Panierka:
4 łyżki maki pszennej 
4 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych tłuczkiem
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki

Ciasto:
1 jajko
2 łyżki mąki
½ łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki musztardy

Do smażenia:
olej

Białe pieczywo posmarować jogurtem i odstawić na około 10 minut. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie mięso przyprawić (solą, pieprzem) i razem z namoczonym pieczywem oraz jogurtem zblendować na gładką masę. 
W dwóch osobnych miseczkach wymieszać składniki panierki oraz ciasta 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Mokrymi dłońmi formować niewielkie nuggetsy, które obtaczać w panierce, później w cieście i ponownie w panierce. Kotleciki smażyć na złoty kolor, po około 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym.







Komentarze

  1. A do tego ćwiartki pieczonych młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i rozmarynem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty