Lody ciasteczko-miętowe

Takie lody to prawdziwa gratka dla słodyczomaniaków. Bo są prawdziwe, tak tak, dokładnie prawdziwe, bo ze śmietanki, jajek i cukru. My dodaliśmy do nich skruszonych ciasteczek, płatków migdałowych i porządną garść świeżej mięty.
 
 
Składniki:
 
330 ml śmietanki 30%
2 jajka
2 łyżki ciepłej wody
10 łyżek cukru
150 g markiz orzechowych
garść świeżej mięty
2 łyżki płatków migdałowych
 
Należy przygotować 3 miski. Do jednej oddzielić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. Żółtka ubić z resztą cukru i ciepłą wodą na puszystą, żółtą masę. Do trzeciej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Partiami do żółtek dodawać po łyżce ubitej piany z białek i śmietankę. Całość mieszać bardzo delikatnie. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć orzechowe ciastka. Resztę ciastek zblendować z miętą na gładki pył. Ciastka oraz płatki migdałowe przełożyć do lodowej masy, ponownie wymieszać delikatnie. Masę przelać do foremki. Wstawić do zamrażalki na kilka godzin.
 




Komentarze

Popularne posty