Spaghetti napoli
Spaghetti napoli to klasyczny przepis pochodzący z kuchni włoskiej. Makaron napoli wywodzi się z Neapolu. Oryginalny przepis przygotowywany jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, które łączone są z dobrej jakości oliwą, czosnkiem, octem winnym, bazylią parmezanem. My zapragnęliśmy tego dania zimą dlatego wykorzystaliśmy pomidory z puszki, bo te świeże, marketowe niestety nie smakują jak pomidory. Latem gdy będą świeże i pachnące pomidory z pewnością powtórzymy to danie.
500 gramów makaronu spaghetti
3 puszki pomidorów w zalewie
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku,
1 mała ostra papryczka
1 łyżka bazylii suszonej
oliwa
sól
pieprz,
tarty parmezan do podania
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, pozostawić w garnku.
W głębokiej patelni rozgrzać sporo oliwy – około 8 łyżek. Cebulę bardzo drobno posiekaj, wrzucić na oliwę, smażyć około 4 minut (nie ma być mocno zrumieniona), dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pomidory razem z zalewą, rozdrobnić je za pomocą łopatki. Sos doprawić suszoną bazylią, solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 12 minut. Sos przełożyć do makaronu dokładnie wymieszać. Od razu nakładać, każdą porcję posypać parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz