Pudding ryżowy z malinami Klaudii

Dzieciaki proszą o słodki deser, ale ostatnio ze słodyczami przesadziły. W takim razie mamy propozycję, można by rzec  nie do odrzucenia. Pudding z płatków ryżowych słodzony ksylitolem z dodatkiem dżemu i owców. Dżem oczywiście można wybrać niskosłodzony. 

Składniki: 

500 ml mleka
6 łyżek płatków ryżowych
4 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka ksylitolu
kilka malin
świeża mięta

Do rondelka wlać mleko i wsypać płatki ryżowe. Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, często mieszając. Gdy płatki ryżowe będą miękkie, wyłączyć kuchenkę i dodać ksylitol. 
Pudding podawać nakładając na każdą porcję łyżeczkę dżemu malinowego i dekorować świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.






Komentarze

Popularne posty