Paluszki ptysiowe
Paluszki ptysiowe to "starsze rodzeństwo" słomki ptysiowej. Wykonanie prawie identyczne i smak bardzo zbliżony, tylko kształt dłuższy. Dobrze, że są większe dzięki temu jest więcej chrupania, zwłaszcza przy ulubionym serialu.
Składniki:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. ½ szklanki brązowego cukru
Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok 9 cm.
Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem. Piec ok. 25- 30 min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz