Torcik truskawkowy



Mało kto nie lubi truskawek. Wielu z nas czeka przez cały rok na te owoce i na desery, z ich wykorzystaniem. Jak już zaczyna się sezon to wtedy szalejmy i co drugi dzień jest ciacho z truskawkami, lody czy inne desery. Musimy się najeść na cały nadchodzący rok. Dlatego mamy dziś torcik truskawkowy w masą z kaszy manny. 


Składniki:

Spód:
180 g ciastek pełnoziarnistych
80 g roztopionego masła
3 łyżeczki kakao

Masa: 
500 ml mleka
100 g masła
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki kaszy manny
1 wanilia
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka zmiksować, dodać kakao i masło i ponownie miksować. Wyłożyć nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym włożyć do lodówki.
W garnku ugotować mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodać ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko ostudzić przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylać na ciasteczkowy spód. Masę wyrównać i w jeszcze ciepłą kaszę wtykać truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. i zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić w lodówce przez minimum 2- 3 godziny. Udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty. 








Komentarze

Popularne posty