Chleb paryski
Chlebek paryski powstał podczas zajęć z "Podstaw piekarnictwa". Delikatny, pszenny o drobnym miąższu. Niestety nie możemy wam pokazać przekroju bo zajęcia były zbyt krótkie i wypieki były fotografowane jeszcze ciepłe, a wiemy że ciepłego pieczywa nie należy kroić.
Zaczyn:
7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
50 ml wody
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
500 g mąki pszennej typ 450
250 mln wody
100 ml mleka
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 łyżki mąki do podsypywania
3 łyżki wody spryskania przed pieczeniem
Do miseczki dodać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz 50 ml wody, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość .
Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, wodę, mleko i zaczyn. Wymieszać łyżką. Wyrabiać na wolnych obrotach robotem 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne i właśnie takie ma być.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać minutę (ręce obsypując mąką). Uformować 2 podłużne bochenki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na dolnej półce postawić naczynie z wodą. Wyrośnięte chlebki skropić wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Po 5 minutach wyjąć i bardzo ostrym nożem zrobić na nich ukośne nacięcia. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 25 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz