Ciasto Mokka
Przepis na to ciasto znaleźliśmy na blogu https://zjemto.blog. Jest obłędne a mocno schłodzone lub nawet zamrożone smakuje jak dobre czekoladowe lody z nutką kawy. Dlatego polecamy je na gorące dni do mrożonej kawy.
Krem:
250 g masła
220 g cukru pudru
250 ml mleka
4 żółtka
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka maki pszennej
Ponadto:
duże opakowanie herbatników
2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
1/3 słoiczka konfitury malinowej
maliny do dekoracji
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z druga połową cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.
Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz