Piersi z kurczaka ze śliwkami
3 połówki piersi kurczaka
kilkanaście cieniutkich plastrów chudego, wędzone boczku
duża garść suszonych,
2 czubate łyżki masła
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
1 szklanka piwa
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Śliwki umyć i zalać piwem, pozostawić na około 30 minut.
Ostrożnie przekroić piersi w poprzek nożem nie do końca i rozłożyć, tak by ich powierzchnia zwiększyła się dwukrotnie. Posypać solą i pieprzem.
Ze śliwek wyjąć ewentualne pestki. Połowę śliwek odłożyć na bok, zaś drugą połowę podzielić na trzy. Na każdą pierś nałożyć część śliwek i włożyć na nie kawałek masła. Doprawić śliwki rozmarynem i tymiankiem. Mięso zawinąć i kłaść na kilku plastrach boczku, które układać w "zakładkę" - w boczek zawinąć mięso i obwiązać cienkim sznurkiem do wędlin lub nicią.
Każdą pierś krótko obsmażyć na maśle z dodaną łyżką oliwy, do lekkiego zrumienienia się boczku. Obsmażone piersi układać w naczyniu żaroodpornym, zalać piwem, w którym się wcześniej moczyły śliwki, wrzucić pozostałe śliwki i rozgniecione ząbki czosnku wraz z łupinami. Zapiekać pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze przez 10 minut, by mięso się zrumieniło.
Komentarze
Prześlij komentarz