Krem lemon curd
Krem nie wygląda bogato, ale jego smak jest przeprzepychota. To słodko-kwaśny krem, który można wykorzystać do tortów, ciast, tart czy deserów. 4 proste składniki robią taką robotę, że z butów wyrywa. Koniecznie musicie spróbować, my połączyliśmy go z bezikami i wyszło obłędnie.
2 jajka
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła
Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski . Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki. Do garnka należy wlać trochę wody, aby po włożeniu miski do garnka, garnek nie stykał się z wodą. Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu ok. 10- 15 min. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki, gdzie można przechowywać go do dwóch tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz