Zupa szpinakowa z wędzonym łososiem (IG)
Zupa samo zdrowie, chociaż oczywiście niektóre dzieciaki omijały ją początkowo z daleka, mówiąc że to zupa bagienna ze Shreka. Jak popróbowały to szybko zmieniły zdanie i krzyczały o dolewkę.
200 g świeżego szpinaku
125 g łososia wędzonego 1 niewielki por
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 ziemniaki
0,5 l bulionu warzywnego
½ szklanki mleczka kokosowego
sól
pieprz
olej
pestki słonecznika
Pora pokroić w półplasterki, lekko posolić, dodać przeciśnięty czosnek o przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną cukinię i ziemniaki, chwilę podsmażać mieszając. Dodać szpinak, wymieszać i dolać bulionu. Gotować 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować.
Łososia pokroić w plastry i podsmażyć delikatnie na suchej patelni. Zupę podawać z kawałkami łososia i uprażonym słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz