Laskowe ule
To już trzecia nasza wariacja z tymi małymi , słodkimi ciasteczkami w kształcie uli. Bardzo spodobała nam się taka forma deserów. Dzisiejsze są orzechowe od czubka do podstawy i stąd ich nazwa od orzechów laskowych.
20 dag mielonych orzechów laskowych
150 g cukru pudru
8 herbatników
2 białka
suche andruty lub oblaty
Krem:
filiżanka mielonych orzechów laskowych
1/2 szkl. mleka
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
op. cukru waniliowego
kieliszek alkoholu
Orzechy na krem sparzyć mlekiem, po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, ostudzić. Margarynę rozetrzeć z cukrami, na końcu dodać ostudzone orzech i alkohol. Z oblatów lub andrutów wyciąć za pomocą foremki kółeczka.
Zmielone orzechy połączyć z biszkoptami i cukrem pudrem, na końcu dodać białka. Wyrobić masę i wylepiać nią foremki do uli. Za pomocą foremki robić dołek. Schłodzić w lodówce. Do środka każdego ciastka dozować krem za pomocą rękawa cukierniczego i zalepić kółeczkiem z andruta. Gotowe ule zostawić na kilkanaście godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz