Babeczki z jabłkami i żurawiną
Nasze babeczki to fajna propozycja na urodziny dla dzieci czy inną uroczystość z ich udziałem. A jeszcze bardziej będą cieszyć gdy wykonacie i udekorujecie je razem ze swoimi pociechami. My nadziewaliśmy je jabłkami z dodatkiem żurawiny, ale równie dobrze mogą to być gruszki czy inne owoce.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
3-4 łyżki dżemu żurawinowego lub borówki do mięs
łyżka cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masło i całość posiekać nożem. Dodać jajko oraz śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez co najmniej 30 minut.
Umyte jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka podlać odrobiną wody i uprażyć na małym ogniu często mieszając. Dodać dżem żurawinowy lub borówki, wymieszać i jeśli masa stała zbyt rzadka, lekko odparować.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, wyciąć 15 kółek o średnicy większej niż foremki i 15 kółek o średnicy foremek. Większymi kółkami wylepić foremki, włożyć jabłka i przykryć pozostałymi, mniejszymi kółkami, lekko je dociskając. Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz