Kawowe markizy
Kawowe markizy idealnie nadają się zarówno do porannej, południowej jak i popołudniowej kawki. Delikatne kruche ciasteczka z aksamitnym kremem w środku. Poezja, a przy tym ten zapach kawy mmm...
Ciasto:
150g mąki
150g miękkiego masła
70g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka kakao
Nadzienie:
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki kremowej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Do dekoracji:
50g czekolady deserowej
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać Pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość około 3mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka średnicy około 4cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180°C.
Do szklanki wsypać kawę. Dodać łyżkę gorącej wody. Wymieszać. Następnie dodać śmietankę i połamaną czekoladę. Wstawić szklankę do naczynia z wodą. Postawić na najmniejszym palniku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Chwilę przestudzić.
Ciasteczka podzielić na pół. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na połowę ciasteczek. Przykryć pozostałymi ciasteczkami. Poczekać, aż masa zastygnie. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ozdobić ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz