Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Zapiekanki to fajne dania dla zabieganych, bo w miarę szybko się je robi a i odgrzać potem można. Poza tym można je dowolnie komponować w zależności od tego co ma się w lodówce czy szafce. U nas był nadmiar makaronu w kształcie kokardek oraz pomidorków i tak powstała nasza zapiekanka. 
Składniki:

300 g makaronu kokardki
1 cebula
1 brokuł
2 jajka
1 opakowanie boczku parzonego
175 g pomidorków koktajlowych
200 g śmietanki 30%
1 mozzarella
40 g tartego parmezanu
sól
pieprz

Cebulę posiekać bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku pokroić w paseczki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Małym nożem wyciąć różyczki brokułu, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucić różyczki brokułu i gotować bez przykrycia.
Na patelnię (bez tłuszczu) dodać boczek, smażyć mieszając. Do boczku na patelni dodać cebulę, całość mieszać.
Do miski wlać śmietankę, wbić 2 całe jajka, wymieszać dodać, sól i pieprz. Pomidorki pokroić  w ćwiartki. 
Ugotowany i odcedzony makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, dodać do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Na sam wierzch zetrzeć 40 g parmezanu.
Wkładamy do piekarnika i piec 10 minut w 180°C, następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C. 







Komentarze

Popularne posty