Warszawskie ciasteczka drożdżowe
Na przepis na te drożdżowe ciasteczka, natknęliśmy się przeszukując internet. Jednak nie mogliśmy się doszukać skąd ta nazwa. Być może przepis pochodzi od jakiejś warszawskiej gospodyni. Niemniej jednak ciasteczka są bardzo delikatne i chrupiące. Gorąco je polecamy.
500 g mąki,
250 g margaryny,
150 g cukru,
2 jajka,
80 g drożdży,
parę łyżek mleka,
powidła śliwkowe,
cukier na obtoczenia
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać małą szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie wykroić, posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej tłuszczem blaszce w 180 stopni na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz