Sałatka z brokułem i winogronem

Przepis na tą sałatkę znaleźliśmy w jakimś magazynie telewizyjnym. Połączenie składników wydawało nam się bardzo ciekawe i postanowiliśmy je wypróbować. Świeży smak, słodycz winogron przełamana ostrością cebuli. Sałatka ta z pewnością dłużej u nas zagości. 

Składniki:

1 brokuł
2 szklanki ciemnych winogron bezpestkowych
1 mały ogórek
½ czerwonej cebuli
1/3 szklanki płatków migdałowych 
50 g majonezu
50 g jogurtu naturalnego
sok z ¼ cytryny
sól
pieprz

Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół winogrona, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko skropić sokiem z cytryny oraz dodać sól i pieprz. Dodać majonez i jogurt, starannie wymieszać. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi gotową sałatkę. 







Komentarze

Popularne posty