Naleśniki z warzywami i kaszą

Niech wygląd naszego dania Was nie zmyli, bo na pierwszy rzut oka przychodzą nam gołąbki. Jednak są to naleśniki. Posmarowaliśmy je grubo pysznym farszem z kaszy i warzyw i zapiekaliśmy pod kołderką z żółtego sera. Ciekawa propozycja na obiad dla fanów naleśników i nie tylko. 

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka przegotowanej wody
Sól
2 łyżki oleju
2 jajka

Farsz:
½ szklanki kaszy jęczmiennej
½ szklanki kaszy gryczanej
1 mały por
1 cukinia
2 marchewki
1 papryka
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
100 g sera żółtego

Wszystkie składniki ciasta zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
Kasze ugotować. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa dołożyć do patelni z czosnkiem. Wszystko dusić aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Każdy naleśnik smarować farszem i zawijać w rulon zamknięty. Układać w naczyniu żaroodpornym i posypać żółtym serem. Zapiekać chwilę do rozpuszczenia się sera.









Komentarze

Popularne posty