Pierniczki flisaczka
Przepis pochodzi prosto z Torunia, miasta piernika, a dokładniej z książki "Piernikowe przepisy" rekomendowanej przez Żywe Muzeum Piernika. Nie są to takie tradycyjne pierniki, a pełne bakalii, chociaż miodu i przypraw w nich nie brakuje. Formowane są jak ciasteczka, a nie wykrawane, jednak smakują równie wybornie. Trudno to wszystko opisać najlepiej spróbować samemu.
1 szklanka brązowego cukru
¾ szklanki miodu
50 g masła
2 jajka
¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąka orzechowa:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki zmielonych orzechów laskowych
¾ szklanki mielonych migdałów
3 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
1 mleczna czekolada lub
1 gorzka czekolada lub
1 biała czekolada
Wymieszać składniki mąki orzechowej. Utrzeć masło z miodem i cukrem, dodawać po jednym jaku. Wsypywać porcjami mąkę orzechową, dodać skórkę pomarańczową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękami lekko zmoczonymi w wodzie nabierać kuleczki ciasta i spłaszczając, układać na blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz