Rogaliki na mleku
Rogaliki jakie by nie były, zawsze cieszą zarówno tych którzy je przygotowują jak i tych którzy je jedzą. Dlatego rogalki często u nas goszczą. Tym razem drożdżowe, nieco inaczej formowane z marmoladą w środku.
500 g mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
5 łyżek cukru
2 jajka
75 g masła
200 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki nasion sezamu
100 g dżemu lub marmolady do nadzienia
Wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostawić mieszaninę na chwilę. Przesiać mąkę do miski, dodać pozostały cukier, sól, ubite jajko i masę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Dodaj roztopione i przestudzone masło na końcu. Ponownie dokładnie zagnieść ciasto. Pozostawić je na 1 godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na 12 części. Zrobić kulkę z każdego, przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 10 minut. Każdą kulkę rozwałkować w podłużne ciasto wielkości nieco dłuższej niż dłoń.
Położyć łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i złączyć krawędzie, aby dżem nie wyciekł (kształt pierożka). Wykonać cztery cięcia z drugiej strony i uformować rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15–20 minut. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz