Pavlova bez jaj
Pavlova to w ostatnim okresie bardzo popularne ciasto. Dlatego również z tym deserem wielu cukierników no i oczywiście my eksperymentujemy. Okazuje się, że ten deser można przygotować również bez białek z jaj. Można do tego wykorzystać aquafabę, czyli płyn po ciecierzycy z puszki. Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Poza tym, podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Coś nowego ale równie smacznego jak tradycyjna Pavlova.
Składniki:
Blaty bezowe:
2 puszki ciecierzycy
500 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
łyżka soku z cytryny
owoce do dekoracji: truskawki plus mięta
ewentualnie jakieś czekoladowe pałeczki
Wodę z ciecierzycy odlać, ubić z solą na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, i po łyżce cukru pudru, na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka od dużego talerza, uformować na nich masę bezową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, na 5 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i suszyć około 2 godziny. Wystudzić.
Mascarpone i zimną śmietankę ubić, dodać sok z cytryny, 3/4 kremu wyłożyć na spodni blat, przykryć drugim blatem. Resztę kremu wyłożyć na wierzch i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz