Piernik z jabłkami i kremem mascarpone
Piernik, a właściwie wieniec piernikowy nam dzisiaj wyszedł. Ale przyznajcie sami czyż nie piękny. Nam się bardzo spodobał, do tego stopnia, że w krótkim czasie nie było czego zbierać z tacy. Takie trafiają się wśród nas łasuchy. A piernik sam w sobie jest oryginalny i bardzo wilgotny przez krem z serka mascarpone.
Składniki:
Piernik:
3 jabłka
1 jajo
200 g miękkiego masła
200 g cukru
300 g mąki
150 g posiekanych orzechów
100 g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła i bułki tartej do posmarowania formy
Krem:
250 g mascarpone
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
do ozdoby żurawina
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, dusić przez 10 minut na łyżce masła, wystudzić. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Składniki suche wymieszać w misce. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, dodać jajo, stopniowo dodawać jabłka, następnie składniki suche, na sam koniec orzechy i rodzynki, przełożyć do formy. Piec 50-60 minut do suchego patyczka, wystudzić. Mascarpone zmiksować z mlekiem i cukrem, posmarować piernik, udekorować żurawiną.
Komentarze
Prześlij komentarz