Piernik z pomidorami
https://www.jadlonomia.com/. Robiliśmy już ciasto z buraczkiem czy marchewką, ale pomidorów jeszcze nie dodawaliśmy. Nie bylibyśmy sobą jakbyśmy nie spróbowali. I uwierzcie warto było. Tak dobrego i wilgotnego piernika dawno nie jedliśmy. A pomidorów wcale w nim nie czuć ani w smaku ani w zapachu.
Składniki:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
W wysokim naczyniu zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki (długość ok. 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Kto lubi może przełożyć powidłami lub polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz