Bakłażan faszerowany mozzarellą i makaronem.

Obecnie bakłażany można kupić praktycznie przez cały rok. jednak nam to warzywo kojarzy się z jesienią i właśnie o tej porze roku najczęściej je przyrządzamy i faszerujemy. Tym razem farsz stanowi sam bakłażan, makaron, mozzarella i pomidory. Do tego odrobina zielonej bazylii i jarski obiad gotowy. 
Składniki:

2 nieduże bakłażany
75 g drobnego makaronu surowego np. muszelki
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
250 ml passaty pomidorowej
1 kulka mozzarelli
świeża bazylia
oliwa
sól
pieprz
100 g żółtego sera


Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Nożem ponacinać miąższ w kratkę nie przecinając skórki. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i smażyć przez około minutę. Dodać wydrążony i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażyć przez 2 - 3 minuty. Dodać sos pomidorowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i wymieszać z makaronem oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200 stopi. Posypać listkami bazylii i podawać.












Komentarze

Popularne posty