Metrowiec


To ciasto jest kultowe, wręcz jest archaicznym świadectwem epoki PRL. Każda sobota musiała być zwieńczona tymże ciastem, to nic, że pracująca, to nic, że cukier był na kartki, metrowiec w każdym domu musiał być. Jest kilka takich ciast legend, postaramy się wszystkie przypomnieć starszakom, a młodzieży zaprezentować, bo warto po te przepisy sięgać.



Składniki:

Ciasto jasne:
3 jajka
¾ szkl. cukru pudru
¼ szkl. wody
¼ szkl. oleju
1 szkl. i 3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy


Białka i cukier ubić dodając żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat, dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180⁰ do suchego patyczka. 

Ciasto kakaowe:
3 jajka
¾ szkl. cukru pudru
¼ szkl. wody
¼ szkl. oleju
1 szkl. i 1 czubate łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy


Białka i cukier ubić dodając żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat, dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180⁰ do suchego patyczka. 

Masa:
½ l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
odrobina kwasku cytrynowego

Z mleka i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło i cukier utrzeć , ucierając dodawać budyń po łyżce i kwasek cytrynowy. 

Oba wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok 1,5 cm. Przekładać je masą na przemian: ciasto jasne, masa, ciasto ciemne, masa, ciasto jasne masa itd. Polać dowolną czekoladową polewą. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Kroić pod skosem. 











Komentarze

Popularne posty