Czekoladowy raj


Kto raz spróbuje tego efektownego deseru poczuje się jak w raju.. Elegancko podany cieszy oko, a smak niewiarygodnie czekoladowy z lekką nutką musu śmietanowo-cytrynowego.






Składniki:

90 g gorzkiej czekolady
90 g mlecznej czekolady
4 żółtka
260 ml słodkiej śmietanki 18%
1 galaretka cytrynowa
500 ml słodkiej śmietanki 30%
małe opakowanie herbatników pełnoziarnistych
50 g siekanych orzechów

Połamać czekoladę mleczną do miseczki i umieścić nad rondelkiem z gotującą wodą, aż do rozpuszczenia czekolady. 2 żółtka ubić w oddzielnej miseczce. Czekoladę zdjąć z garnka, dodać ubite żółtka intensywnie mieszając, a następnie połowę śmietanki. Ponownie umieścić miseczkę nad garnkiem podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje. Na dno pucharków pokruszyć herbatniki i nalać warstwę masy z czekolady mlecznej, schłodzić. Te same czynności powtórzyć z czekoladą gorzką i wylać kolejną warstwę do pucharków. Wierzch gorzkiej czekolady posypać warstwą siekanych orzechów.
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubić i pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ułożyć śmietanę na orzeszkach i udekorować startą czekoladą. 






Komentarze

Popularne posty