Kurczak po indyjsku

Pyszny kurczak w mleczku kokosowym to potrawa lekka, aromatyczna i o ciekawym smaku.




Składniki:

2 filety z kurczaka
3 papryczki chili
100 g pestek słonecznika
łyżka maku
łyżeczka curry
łyżeczka tłuczonego kminku
papryka
cebula
3 ząbki czosnku

30 g imbiru
400 ml mleka kokosowego
limonka
sól, pieprz
4 łyżki oleju


Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać drobno i razem ze słonecznikiem przełożyć do miski, dodać mak, curry, kminek, sok z limonki i sól, dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić na porcje i przełożyć do marynaty, pozostawić na 15 - 20 minut. Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić czosnek i cebule, kurczaka podsmażyć ze wszystkich stron, paprykę pokroić w cząstki, również podsmażyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso posypać imbirem, posolić, doprawić pieprzem i podlać wodą, około 200 ml. Naczynie przykryć i piec w nagrzanym piekarniku do około 190°C przez 50 minut, 15 minut przed końcem podlać kurczaka mlekiem kokosowym i dopiec. Podawać z ryżem.
















Komentarze

Popularne posty