Ciasto z musem owocowym
Kolejna radosna twórczość jednej z naszych sorek. Wystarczy jej dać trochę składników i trochę czasu a przepis i ciasto gotowe
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
czekolada gorzka
6 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
1 szklanka cukru
Czekoladę posiekać drobno, zostawiając 2 kostki do dekoracji. Margarynę utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ucierać, dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Masa owocowa:
Gruszki w zalewie cukrowej lub brzoskwinie w puszce
2 galaretki pomarańczowe
W szklance wrzątku rozpuścić galaretki, dodać do garnuszka razem z owocami, chwilę zagotować i zmiksować blenderem. Wystudzić, wyłożyć na ciasto jak zacznie tężeć.
Masa budyniowa:
¾ litra mleka
2 budynie śmietankowe
2 jaja
szklanka cukru
margaryna
Zagotować mleko, odlewając pól szklanki do rozpuszczenia budyniu, jajek i cukru. Wymieszaną masę dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić, rozwiercić margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu.
Placek przekroić posmarować połową masy budyniowej, gęstniejącą masą owocową, przykryć plackiem, posmarować resztą masy budyniowej i posypać startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz