Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami


Komu znudziły się tradycyjne schabowe musi koniecznie spróbować tego przepisu



Składniki:

6 plastrów schabu
150 g pieczarek
250 ml mleka
20 g maki pszennej
20 g masła
100 g sera żółtego
5 łyżek oleju
sól
pieprz
1 łyżka pokrojonego koperku

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (dwie łyżki sera zostawić). W garnku gotować mleko uważając żeby się nie przypaliło. W innym garnku roztopić masło, po czym dodać mąkę i podsmażyć cały czas mieszając. Ciepłe mleko wlać do garnka z zasmażką. Mieszać bardzo energicznie trzepaczką, aż sos się zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser, zamieszać i odstawić z ognia.

Schab umyć i osuszyć. Plastry doprawić sola i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy mięso jest podsmażone przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na tę sama patelnię wrzucić pieczarki pokrojone w talarki posolić i chwile podsmażyć. Do sosu dodać pieczarki prosto z patelni i rozsmarować sos na plastrach schabu. Całość posypać startym serem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C i piec, aż się zrumieni około 30 minut. Po upieczeniu posypać koperkiem. 














Komentarze

Popularne posty