Naleśniki à la Hortobágy

Zwykłe naleśniki z niezwykłym nadzieniem z kurczaka i papryki, zapieczone w sosie śmietanowo - paprykowym. Idealne danie obiadowe o wyjątkowym aromacie. W naszej kuchni zagościły na dobre. Myślimy, że i u Was również.



Składniki:

Ciasto:
200 g mąki typu 500
2 jajka
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody
olej słonecznikowy do smażenia naleśników
sól

Farsz:
400 g fileta z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 cebule
1 duży pomidor
1 zielona papryka
300 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól

Ciasto naleśnikowe:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, mieszając wlać mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Posolić i odstawić na pół godziny. Na nasmarowanej olejem patelni smażyć z obu stron naleśniki.

Farsz:
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Naczynie zdjąć  z ognia, wsypać słodką paprykę w proszku, wymieszać i postawić znowu na ogniu. Dodać pokrojony w duże kawałki filet z kurczaka, szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kawałki pomidora, pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić ostrą papryką w proszku i mielonym kminkiem, posolić, podlać nieco wodą i dusić kilkanaście minut, aż mięso zmięknie. Wyjąć mięso na deskę, drobno posiekać. Do sosu w rondlu wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować doprawić solimy do smaku. Do posiekanego mięsa dodać trochę sosu, by powstał wilgotny farsz – który rozłożyć na każdym naleśniku, a następnie złożyć go w kopertę. Złożone naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać resztą sosu, zapiec w piekarniku.























Komentarze

Popularne posty