Gerbaund

Składniki:

Ciasto:

45 dag mąki pszennej
2 żółtka
4 dag drożdży
1 szklanka śmietany
25 dag margaryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Masa:
3 szklanki dżemu morelowego
30 dag mielonych orzechów

Mąkę delikatnie rozetrzeć z margaryną, w kubku wymieszać śmietanę, drożdże, żółtka, cukier i sól. Wlać do mąki. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć surowe ciasto. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i ułożyć kolejne surowe ciasto. Powtarzać czynność do wyczerpania składników, zakończyć ciastem. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu piec 30 minut w temperaturze 180 - 200°C. Gdy wystygnie polać polewą lub posypać cukrem pudrem.









Komentarze

Popularne posty