Placuszki z kurczaka i szynki od Pascala
Placuszki:
700
g piersi z kurczaka
150 g
szynki gotowanej
1
pęczek natki pietruszki
1
ząbek czosnku
70
g bułki tartej
60
ml oleju
sól
pieprz
Sos:
4
łyżki sosu sojowego
3
łyżki sosu słodko-kwaśnego
25
g pistacji bez łupinek
1
pomarańcza
Mięso
umyć, osuszyć a następnie bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski. Szynkę
drobno pokroić i dodać do miski z kurczakiem. Cebulkę i natkę pietruszki drobno
posiekać, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miski, następnie
podobnie bułkę tartą, wszystko doprawić solą i pieprzem. Składniki dobrze
wymieszać. Mokrymi rękoma formować kuleczki (około 50 g każda), następnie przycisnąć
dłonią i uformować placuszki. Na patelni na rozgrzanym oleju smażyć kotleciki
na złoty kolor.
Sos
słodko-kwaśny z sosem sojowym wymieszać w miseczce. Posiekać pistacje i dodać
do sosu razem z sokiem z ½ pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz