Sernik pistacjowy

Jedna z naszych sorek jest fanką serniczków w zasadzie od zawsze. Dlatego tego typu słodkości goszczą u nas często, by sprawić przyjemność naszej soreczce. Tym razem serniczek pistacjowy. Delikatny, aksamitny z wyczuwalną nutką pistacji i urzekającym kolorem. Normalnie można go zrobić zamiast tortu urodzinowego i jubilat lub jubilatka  będą zadowoleni.
 

Składniki:

Spód:
200 g ciasteczek owsianych np. sasanki
60 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu w wiaderku
150 g pasty pistacjowej
130 g cukru
4 jajka
50 g masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem pistacjowy:
250 g serka mascarpone
50 g pasty pistacjowej
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
pistacje do posypania

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Dno oraz boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zblendować na piasek. Do zmielonych ciasteczek wlać 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i uklepać wyrównując powierzchnię.. Formę z przygotowanym spodem wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej. 
W dużej misce umieścić twaróg, cukier, roztopione i wystudzone masło, jajka, budyń oraz pastę pistacjową. Całość miksować chwilę na średnich obrotach, tylko do całkowitego połączenia się masy serowej z pozostałymi składnikami. Całą masę ostrożnie wyłożyć do formy ze spodem z ciasteczek.
Do nagrzanego do 165 stopni piekarnika na dno wstawić szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieścić tortownicę z sernikiem. Sernik piec w takich warunkach przez 75 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwi piekarnika przez przynajmniej 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki, a po 10 minutach wyjąć formę z sernikiem. Wystudzić. 
Na całkowicie przestudzony sernik można wyłożyć krem z mascarpone i pistacji. Serek mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder i pastę pistacjową. Całość wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki. Dowolnie udekorować kremem, ozdobić posiekanymi pistacjami. 









Komentarze

Popularne posty