Malinowe makaroniki

Makaroniki wciąż ćwiczymy w różnych wersjach smakowych i kolorystycznych. Są to ciasteczka kapryśne, raz wyjdą innym razem pójdzie coś nie tak, jednak nie zrażamy się tym. Dziś proponujemy makaroniki z delikatnym malinowym wnętrzem na bazie białej czekolady.  

Składniki:

Ciasto:
150 g białek
75 g cukru
165 g mąki migdałowej
300 g cukru pudru
barwnik

Ganache malinowy:
200 g białej czekolady dobrej jakości
30 g masła
50 g śmietanki 36%
30 g cukru inwertowanego
40 g puree z malin

Białka ubić z 75g cukru i barwnikiem. Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 14 minut w temp. 140 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę zagotować z puree malinowym i zalać nią czekoladę. Chwile odczekać i zblendować. Dodać cukier inwertowany, masło i ponownie zblendować. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i pozostawić na blacie najlepiej na całą noc by ganache zgęstniał. Przełożyć makaroniki. 








Komentarze

Popularne posty