Bułeczki maślane z rodzynkami

Uwielbiamy świeże, drożdżowe bułeczki, zwłaszcza jak ktoś je nam zrobi. Oczywiście to żart. Uwielbiamy je robić (tylko czasem mamy chwilę słabości) i uwielbiamy jak wtedy pachnie w całej kuchni. Od razu przypomina nam się dom babci i jej ciepły  uśmiech. 

Składniki:

75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
50 – 75 g cukru
około 500 g mąki pszennej
100 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku dodać 1 łyżkę cukru i dwie łyżki maki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę pszenną wymieszać z zaczynem.. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodając rodzynki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, formować gładkie i równe bułeczki, około 70 g każda. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 – 40 minut (lub dłużej, powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15 – 17 minut w temperaturze 180ºC lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.







Komentarze

Popularne posty