Roladki z kurczaka w sosie sojowym
Miękkie i aromatyczne roladki z kurczaka. W środku kryją śmietankowy serek, boczek wędzony i pachnącą bazylię. Takim obiadem możecie zaskoczyć swoich najbliższych i z pewnością poproszą o dokładkę. My do tego polecamy opiekane ziemniaczki i ulubioną surówkę.
3 pojedyncze filety z kurczaka
ok. 7 łyżeczek serka śmietankowego
2 garści świeżych listków bazylii
10 dag wędzonego boczku
pół szklanki mąki
10 dag wędzonego boczku
pół szklanki mąki
2 szklanki wody lub bulionu
sól
sól
pieprz
słodka papryka
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż na dwie połówki i dość cienko rozbić. Każdy rozbity kotlet posmarować łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa ułożyć kilka listków bazylii oraz po jednej łyżce cienko pokrojonego boczku wędzonego. Następnie mięso dość ciasno zwinąć w roladki i oprószyć solą oraz pieprzem z wierzchu. Roladki obtoczyć w mące i ponownie unormować w dłoniach. Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor, zalać wodą lub bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy oraz świeże zioła. Roladki dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut, tym czasie do powstałego sosu dodać koncentratu pomidorowego oraz łyżkę serka śmietankowego, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz