Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
100 g ugotowanej fasolki szparagowej
100 g truskawek
kawałek fety
2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
listki świeżej bazylii
Liście sałaty porwać na mniejsze części. Ugotowaną fasolkę pokroić na ok. 3 cm kawałki. Truskawki pokrój na ćwiartki. Wszystko ułożyć w salaterce lub na talerzu. Sałatkę posypać pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami.
W szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz. Dodać 1 łyżkę zimnej wody, żeby sos się ładnie zemulgował. Polać sosem sałatkę i posypać listkami bazylii. Przed podaniem dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz