Żeberka a la Julietta
Mamy taką grupę uczniów wyjątkowo mięsożernych i dlatego ich twórczość kręci się wokół mięsa. Dzisiaj padło na żeberka, najpierw podsmażone, a następnie podduszone z cebulką i doprawione śmietaną. Do tego pyszne i chrupiące ziemniaczki opiekane, suróweczka i klasyczny obiad gotowy.
Składniki:
1kg żeberek wieprzowych
2 cebule
200 g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól
1kg żeberek wieprzowych
2 cebule
200 g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
papryka słodka
olej
olej
koperek
Żeberka umyć, wyporcjować, osuszyć, posypać przyprawami i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Żeberka obsmażyć z każdej strony, przekładać do rondelka, zalać wodą i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w piórka, dodać i dusić kolejne 15 minut. Zahartować śmietanę, połączyć z sosem, zagotować i doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz