Buraczane pierogi z ruskim farszem
Ciasto:
150 g buraków
400 g mąki pszennej
2 jajka
Pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
50 ml wody
2 łyżki oliwy
Farsz:
600 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu
1 cebula
sól
pieprz
2 łyżki masła
Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obrać buraki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Zalać wrzącą wodą. Mąkę, jajka, zioła, 1 łyżkę oliwy i sól wymieszać razem a następnie połączyć ze startym burakiem z wodą. Całość wymieszać a następnie przełożyć na stolnicę Zagniatać około 15 minut, podsypując ciasto mąką. Ciasto ma być elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji. Gdy będzie gotowe nakryć je ściereczką i pozostawić na 25 minut.
Z tak przygotowanego ciasta można lepić pierogi. Rozwałkować cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinać kółka, na środku układać farsz i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz